Kvällsdyk Grebbestad

Reseberättelser

Vi vill gärna få in fler reseskildringar från klubbens resor, så skriv och skicka till styrelsen@vds.nu.

Sharm El Sheik, Egypten 2007.

I början på november åkte 16 nedkylda dykare från Sverige ner till Egypten i hopp om att få se lite sol och korall. Vi blev inte besvikna. Vårt flygplan damp ned mitt i öknen och våra frusna själar tinade som smör i solsken när vi skådade havet och solen. Under de första tre dagarna bodde vi på ett hotell och åkte ut på dagsturer med båt. De tre resterande dagarna bodde vi på båten. Ombord hade vi en förstklassig kock som endast tillagade fisk från de fridlysta vatten vi färdades på. Till hans hjälp fanns en kapten som styrde båten och en handfull alltiallo-matroser som tjuvfiskade, bäddade sängar, halade rep och hämtade upp drivande turister ur vattnet. Mestadels befann vi oss under ytan, som sig bör. Bland bubblorna skådade vi allsköns fiskar sköldpaddor, korallrev, vrak och grottor.

Några av oss genomförde olika utbildningar under de första dagarna. Vissa tog sin OWD och jag tillsammans med Ola, Uffe och Agneta genomförde Advanced kursen med Bibbi i spetsen. Under våra sex dagar såg vi många olika fiskar såsom Barracuda, Papegojfisk, Nålfisk, Blusspotted stingray, Nemos, Sjöborre, Drakfisk, Batfish, Skorpionfisk, Trumpetfisk, Krokodilfisk, Muräna, Röd anemon, Bläckfisk, Trumpetfisk och en Hawksbill sköldpadda. Det var som att bubbla runt i ett akvarium. Annat än Storsjön i Östersund en kulen decemberdag. Under ett av våra dyk besökte vi också det 85 meter långa och 9,7 meter breda vraket efter Dan Raven som på sin färd till Indien med timmer och bomull 1876 började brinna och sjönk som en sten. Vi besökte också en plats där det en gång legat ett vrak, men där endast en del av lasten idag ligger som består av toalettstolar, badkar, bidéer, tapeter samt kaptenens BMW. Fartyget ligger 200 meter längre ner längs den 700 meter höga väggen. Under detta dyk skymtades även svärdfisk och delfin.

Resan gav många nya vänner och öppnade en helt ny värld som jag aldrig sett förut, men som jag absolut vill besöka igen!

Tack för en underbar resa till den nya världen!

//Elenor Hedvall

Dykresa till Smögen 2007

Kon-Tiki dykcenter var målet när totalt 8 bilar åkte ner mot västkusten. De flesa åkte på torsdagen, och en bil samt en MC kom ner på fredagen. Resan arrangerades av W-Dyk och skedde i samarbete med Leksands dykarklubb samt Västerdalarnas dyksällskap.

Instruktör Bibi och divemaster Benny körde kursdyk från land under fredag och lördag, vilket gjorde att Göran, Lars och Andreas fick sina OW-cert! GRATTIS!!

Instruktör Filippa och divemastertrainee Andreas körde kursdyk under lördag och söndag vilket gjorde att Rasmus, Mats, Daniel och Andreas fick sina OW-cert. GRATTIS!

Det kördes också Komma-igång-igenkurs med Daniel, och ett par AOW-kurs unde helgen, och sen var det nöjesdykning för hela slanten. Vi övriga som var med var Lasse, Fredrik, Ulrika, Jögen, Micke, Eva, Jan, Elsa och Patrik.

1:a dagens båtdyk var (för den båt jag var på) till Leskär och Stora Håskär, 2:a dagens var till Skarvasätt och Stenskör, medan söndagens var till Sälön och västra Pesa.

Båthaverier! På fredagen så kollapsade växellådan på båten just som vi skulle backa ut. Till följd var att vi först körde i full fart in i bryggan, och innan vi hade trixat klart så hade vi backat rakt in i en segelbåt så det bara small och knakade! På Lördagen skedde nästa haveri (med andra båten). Väl på väg ut till eftermiddagsdyket går några remmar av i motorn vilket för att vi ligger och driver in mot grund. Ankaret tar inte fäste och sjöräddningen larmas. När väl ankaret fastnar i har vi 2 DECIMETER tillgodo under båten innan vi hade drivit upp på ett skär. Sjöräddningen kom med blåljus och bogserade in oss. Väl inne hoppade vi över till en reservbåt och kom ut på ett gott dyk ändå!

Boendet! Vi hade dykcentrets egna vandrarhem helt för oss själva! På fredag bjöd Bibi och Benny på kanongo pasta, och på lördag hamnade de flesta på en restaurang med OK mat!

Efter en intensiv dykarhelg, faktiskt helt utan regn (bara natten mot söndan) trots att dom hade lovat ihållande regn hela lördagen, så styrde vi kosan hemmåt igen på söndag eftermiddag (några redan vid lunch). Och som traditionen bjuder så stannades det för Thai-mat innan Åmål (har glömt ortsnamnet... igen....

//Jan Blomström

Dykresa till Grebbestad 2007

Den 16:e maj åkte vi ner till West Point Divers i Grebbestad för en dykhelg i det lite blåsiga vårhavet.

Åsa och Micke från Västerdalarnas dyksällskap (VDS) och undertecknad och Elsa från oss åkte vid lunch, medan Jesper & Claes (VDS) o Lars och Fredrik (LDK) kom efter lite senare på dagen.

Åsa, Elsa och jag gjorde första dyket vid Tanum strand för avvägning och att få "ha kommit i vattnet". Vikterna funkade bra men jag sam in i en brännmanet såklart. Micke vilade i stugan och var beredd på att övriga gänget skulle anlända.

Torsdagen var lite mulen med dyket på Sadeln funkade kanon, såg bl.a. en stor blåstråle. Jag och Elsa stod över andradyket, samma som Lars och Fredrik (våtdräkt) för vi frös lite och jag var trött efter massa jobb. Kvällen avlöpte fotovising inne i stugan och med mat inne i Grebbestad!

Fredagen var vi utvilade och lite bättre rustade för två dyk. Första var vid Stora Skårholmen (kanonfint väggdyk) och Elsa fotade massor. Och på väg in mot strandhugget och lunchen ute på hällorna, låg ca 15 sälar. Dom var nyfikna och simmade runt oss precis där vi satt och åt matsäcken, och plötsligt sam även Tumlare förbi (delfinlikande sällsynt sak). KUL! Andra dyket blev på Hummerskär med lite vägg och sandbotten. Kvällen avslutade med en minnesvärd 3-rätters middag på grannhotellet där Claes Malmberg var stand-up. Vår servitör Magnus var nog ändå vår största behållning!

Lördag gjorde Jag, Elsa och Claes stranddyk och fotade nakensnäckor medan de andra drog ut med båten och hade kanonväder. Vi tre åkte sen hem till Dalarna på eftermiddagen, medan de andra även dök på söndagen. 

En skön helg och en god uppladdning till vår nästa dykresa till Smögen!

//Jan Blomström